Wonen, werken, ontspanning en recreatie

De Piushaven is een van de recente hotspots in het moderne Tilburg. Deze voormalige industriehaven is tegenwoordig de grootste stadshaven van Brabant. Het gebied biedt een breed scala aan ontspanningsmogelijkheden, waaronder horeca, trendy winkeltjes, architectuur en een levendige passantenhaven. Op loopafstand ligt het centrum met alle winkelmogelijkheden van dien.

Piushaven
Piushaven

Stadshaven

Te midden van een gemoedelijke woonbuurt komen watersporters samen om hun hobby te beoefenen. Langs de kade liggen historische – bewoonde – vrachtschepen. In de zomer leggen passanten aan voor een dagje onvervalste Tilburgse kermis. De Piushaven weerspiegelt Tilburg als stad van makers, creatievelingen en levensgenieters.

Oud en nieuw

Het gebied rondom de Piushaven ademt historie maar ook moderne architectuur. Verschillende oude (industriële) gebouwen zijn bewaard gebleven en hebben een nieuwe bestemming gekregen. 

Piushaven
Piushaven

Den Ophef

Bij Den Ophef, de ophaalbrug en tevens kunstwerk, vinden we Stadsbrouwerij 013. Deze is gehuisvest in een architectonisch hoogstaand gebouw in expressionistische stijl. In de tijd van de industriehaven was hier een graan- en meelhandel gevestigd.

Piushaven
Piushaven

AaBe-fabriek

Even verderop vinden we het winkelcomplex AaBe-fabriek, dat huist in een volledig gerestaureerde voormalige textielfabriek.

Piushaven
Piushaven

moderne bouwwerken

Ook moderne bouwwerken zijn aan het cultuurhistorisch arsenaal toegevoegd. Wat dacht je van het horecapaviljoen op de kop van de haven en de graansilo-achtige woontoren Havenmeester. Helemaal aan de andere kant is Toren H een eyecatcher die fungeert als markeringspunt aan het Wilhelminakanaal.