Wolstad: industriële sjiek aan de Piushaven

TILBURG - Op de locatie van De Visserij in Tilburg komt een appartementengebouw: Wolstad. Dat krijgt 20 exclusieve appartementen ‘in een industrieel jasje’. Met - aan de zuidkant van de haven - én zon én uitzicht op het water.

Voor de Piushaven staat een nieuw appartementencomplex op stapel, aan de zuidkant ditmaal. Op de plek van restaurant De Visserij gaat Wolstad verrijzen: een prominent gebouw met twintig exclusieve appartementen. ,,Het refereert aan het industriële karakter van de haven", zegt Walter van der Hamsvoord die namens DAT Architecten tekent voor het ontwerp. 

Het complex doet in de verte denken aan een silo en vormt straks volgens de architect ‘een duo met de brug van Körmeling’. Net als die ‘ouderwetse ophaalbrug’ - eronderdoor kijk je op een doorzichtig huisje - krijgt die nieuwe inhoud. Dat schuilt vooral in de situering van raampartijen en balkons: ze liggen zo dat ze vanaf de Rinbgaan-Zuid wel zon vangen, niet in achterliggende tuinen kijken en ook zicht bieden op het water van de haven. 

Appartementen met vide en eigen lift

In een donkere sokkel van metselwerk op de begane grond komen twee appartementen op de schaal van de buurt. De rest van het gebouw krijgt aluminiumbeplating. Speciaal worden vooral de drie woningen met puntdakjes in top. Die krijgen elk twee verdiepingen, met een vide en eigen lift. De maat van de appartementen varieert van zo'n 100 tot 130 vierkante meter. 

Trekker van het project is Triborgh, de ontwikkelaar die  Tilburgse bouwbedrijven en woningcorporaties verenigt. Dat schreef dik tien jaar geleden samen met de gemeente en architectenbond BNA  al een door DAT Architecten gewonnen prijsvraag uit voor deze locatie. De crisis gooide vervolgens echter roet in het eten. "Later hebben we het afgestemd met ons plan voor de aangrenzende wijk van Fabriekskwartier", zegt directeur Chantal Gulickx.

Extra sociale woningen in Fabriekskwartier

Om stedenbouwkundig geweld van twee torentjes direct aan de waterkant te voorkomen, werd besloten een woongebouw van  Fabriekskwartier wat verder terug te leggen. ,,Bovendien bleken de kleine, betaalbare woningen die we aanvankelijk voor Wolstad wilden moeilijk haalbaar. Daarom hebben we besloten in Fabriekskwartier wat extra sociale woningen te maken en Wolstad in te vullen met exclusieve appartementen.” 

Naast de twintig woningen in het appartementengebouw zit - aan de kant van het Antoon van Rijenplein - een lager bouwblok in de planning. In overleg met de eigenaar van dat gedeelte studeren Triborgh en DAT Architecten op nadere invulling, waarschijnlijk met zes kleinschalige appartementen.  

Visserij mogelijk naar aangrenzende buurt

Triborgh verwacht snel een raamovereenkomst met de gemeente te sluiten en het plan vervolgens ook met omwonenden in een planteam te bespreken. ,,Als het meezit, kunnen we in de loop van volgend jaar bouwen.” Richtprijzen kan Gulickx nog niet noemen. Met de ondernemers van de Visserij wordt gesproken over een nieuwe locatie in het gebied van Fabriekskwartier.